DİJİTAL BASKI SEKTÖRÜ
Dijital baskı sektöründe faaliyet gösterenler elbette ki tedarikçi firmaları, makineleri, teknisyenleri ve piyasayı biliyor. Ancak bu sektöre yeni adım atanlar, klasik baskı sistemlerinden dijital baskıya geçmek isteyenler veya daha profesyonel makinelerle işlerini genişletmek isteyenlerin piyasada olan bitenden haberleri olması gerekir.Bu konuda tecrübelerimizi ne kadar paylaşırsak sanırım o kadar faydalı oluruz. Öncelikle şunu belirteyim; bu yazının konusu dijital tabaka kağıt baskısıyla ilgili olsa da diğer iş kollarıyla birçok ortak yanları olduğunu göreceksiniz.
İHTİYACINIZI (SİZ) BELİRLEYİN
Dijital baskı alanında yatırım yapacakların ilk belirlemesi gereken şey neye ihtiyacı olduğudur. Mesela ofset sistemle birlikte dijital de kullanacaksa ve bu alanda daha önce bir girişimi veya müşteri potansiyeli yoksa giriş seviyesi makinelere odaklanması gerekir. Aylık olarak yaklaşık kaç baskı yapabileceğini kestiremiyor ise ilk etapta bir A4 veya A3 renkli lazer yazıcı yatırımı dahi düşünebilir.Aylık 10000 baskı veya üzeri bir müşteri potansiyeli var ise orta seviyeli bir makine düşünebilirsiniz. Ama en önemli şey kademe kademe ilerlemektir.İleri seviye bir makine alıp altında kalmaktansa düşük seviyeli bir makine alıp yavaş yavaş üstüne çıkmak daha mantıklı.Dijital makine kendini ihtiyaç haline getirerek yükselişe geçer.
MAKİNEYİ DENEMEDEN KARAR VERMEYİN
Size sayılan özelliklerin makine tanıtım broşüründe olması veya müşteri temsilcisinin size vadediyor olmasıyla yetinmeyin. Karar verdiğiniz ürünün özelliklerini bizzat makinede farklı kağıt türlerini tedarik ederek deneyin. Aldığınız baskı sonuçlarından memnun kalırsanız aynı işten en az 50 ad. baskı alarak makine performansını yaklaşık olarak görün. Malum, piyasada hem Avrupa hem de Uzakdoğu (çin) menşeli birçok kağıt var. Sizin en kolay tedarik ettiğiniz kağıt markalarını bizzat deneyerek karar verin.
Örneğin ; bu makine 300 gr kuşeye basar diyerek sattıkları bir çok ürünün Avrupa/Amerika şartlarına göre olduğunu göz önünde bulundurun. Mesela 300 gr kuşeye baskı yapabilen bir makine 250 gr Amerikan bristole baskı yapmayabilir veya sorun çıkarır. Veya bir markanın 300 gr kağıdına rahat baskı yapabilirken diğer markanın 300 gr kağıdına baskıda sorun çıkarabilir.Makineleri deneme açısından fuarlar altın fırsatlar sunar.Sektör firmalarının birçoğunun katıldığı bu fuarlarda makineleri yakından tanıma fırsatı bulabilirsiniz. Farklı kağıt tedarikçilerinin de olduğu bu fuarlarda farklı materyallere baskı almanız daha kolay olacaktır.
HER MAKİNENİN FARKLI SORUNLARI OLABİLİR
Siz, kullandığınız bir makinenin artılarını ve eksilerini bilebilirsiniz. Ancak aynı segmentte olan başka bir firmanın makinesini denerken sizdeki makinelerle aynı sorunları vermiyor olması o makinenin sorunsuz olduğunu göstermez. Diğer markanın da kendine göre sorunları elbette ki vardır bunu ancak başka bir kullanıcıdan öğrenebilirsiniz bunu size satıcının söylemesini beklemeyin ki genelde söylemezler. Örnek vermek gerekirse; A firmanın makinesi parlak kuşeye baskı yaparken tonerin kağıda yapışmaması, kağıdı kasetten alırken patanaj yapması gibi sorunlar veriyor. Sizin B firmasından alacağınız makinede aynı sorunlar var mı diye deniyorsunuz ancak sonuç mükemmel; parlak kuşede hiçbir sorun yok ve kağıdı tıkır tıkır alıyor. Bu B makinesinin sorunsuz olduğunu göstermiyor çünkü o makineyi kullanan diğer bir meslektaşınıza sorarsanız B makinesinin arkalı önlü hizalama ve kağıdı buruşturarak çıkarma gibi sorunlarından bahsedecektir.
SİZİN BÖLGENİZDE SERVİS VARMI?
Eğer giriş seviyesi bir makine almayı düşünüyorsanız muhtemelen satıcı firmanın o bölgede teknik servisi vardır. Ama bir ihtimal de şudur ki teknik servis var dedikleri sadece siyah beyaz makine teknik servisleridir ve renkli makine tecrübesi yoktur veya renk bilgisi yoktur. Bahsedilen teknik servislerin sizin almayı düşündüğünüz makineler için eğitim alıp almadığından emin olun veya o bölgede sizin almayı düşündüğünüz makinelerden en az 5-6 tane olduğundan emin olun çünkü bu, tecrübe var demektir. Eğer ilgilendiğiniz makine ileri seviye bir baskı makinesi ise bu işi kesinlikle şansa bırakmayın ve teknik servisin sizin kullanacağınız makinenin eğitimini aldığından ve sorununuzu en kısa zamanda çözeceğinden emin olun.ÇÜNKÜ SORUNSUZ MAKİNE YOKTUR, SORUNLU SERVİS VARDIR.
KESİN OLARAK DETAYLI SÖZLEŞME YAPIN
Almayı düşündüğünüz makine hangi seviyede olursa olsun makinenin garanti kapsamına giren parçalarını, kağıt kullanım sorunlarını, elektrik sorunlarını, kullanıcı hatalarını açıkça belirten detaylı bir sözleşme yapmadan makine almayın. Siz her ne kadar güler yüzlü satıcıyla satış süresince balayı yaşasanız da satış işlemleri bittikten ve makineyi kullanmaya başladıktan sonra sorunlar tek tek ortaya çıkacak ve satıcıdan çok, teknik servisle muhatap olacaksınız.
Avrupada ki firmalar gibi profesyonel olmayan yerli firmalar, makinenin her sorununda size ve kullandığınız kağıda ''kullanıcı hatası var'' klişesiyle cevap vererek halletmeye çalışır ve masrafı üstlenmenizi ister. Bunun gibi sorunlarla karşılaşmamak için. Makinede kullanılabilen kağıt tiplerini, elektrik sorunlarını, yazılımdan kaynaklanan sorunları, makinenin garanti kapsamında olan ve olmayan parçalarını, makinenin tüketim malzemesi temin ve sorun giderme süresini kesin olarak bir sözleşmeyle kayıt altına alın. Giriş seviyesi makineler mali açıdan belki külfetli değildir ama yüksek üretim makinelerinde günlük yaptığınız işlerle döngü sağladığınız için makinenin çalışmadığı her günün maliyeti satıcı firma için 1 TL ise sizin için 5 TL dir. Sözleşmeyi ve detaylarını yazarken mutlaka yanınızda teknik servis hizmeti verecek olan teknisyenin de bulunmasını isteyin ve onun da onayını alın. Çünkü daha sonra ''satıcı size öyle demiş ama bu makinenin bu özelliği yok'' diyebilirler.
SAYFA BAŞIMI YOK SA SARF MALZEME SATIN ALMAK MI?
Dijital baskılarda baskı elde etmenin 2 yolu var;
1.Makinenin standart olarak kullandığı sarf malzemeleri (drum,toner,belt,developer v.s.) kullanım ömürleri bittikçe ve makine arızalandığı zaman servis bedelini ödeyerek satın almak.
2.Makinenin kullandığı sarf malzemeye ve arıza servisine herhangi bir bedel ödeme olmaksızın makinenin yaptığı baskı adedine göre ödeme yapmaktır.Ve bunun için satıcı firma A4 ve A3 ebatlara standart bir fiyat belirler.Baskı yaptıkça sayfa başına bedelini alır.Bu sistemde firmanın kendi bünyesinde yaklaşık olarak hesap etmiş olduğu bir ücret vardır.Kullanıcı bastığı sayfa başına ödeme yapacağı için müşterisine fiyat verirken sabit fiyatlar belirleyebilecektir. 1.yönteme göre 2.yöntemin pratikte daha uygulanabilir olduğu görülmüştür.
MAKİNE SATIN ALMA VEYA KİRALAMA SİSTEMİ
Dijital baskı sektöründe özellikle yüksek seviyeli makinelerde makineyi satın alma seçeneğinin alternatifi olarak kiralama seçeneği de mevcut. Eğer yüksek tirajlı işler yapabilme kapasiteniz varsa makineyi almak yerine aylık belli bir tiraj taahhüdünde bulunarak makineyi kiralayabilirsiniz. Aslında bu iki sistem arasında makineyle iş yapabilme hakkına sahip olmak açısından maliyetde pek bir fark yok. Çünkü satıcı firma size satacağı makinenin yaklaşık baskı ömrünü hesap ederek kiralama süresince bunu maliyete yansıtır. Örneğin size bir makineyi 10 TL ye veriyorsa bunun için size sayfa başı maliyeti 1 KRŞ olarak diyebilir. Ama makineyi size kiralarsa sayfa başını 1,5 KRŞ olarak ister ve sizden aylık bir baskı sayısı taahhüdü ister ve bu aradaki fark da makinenin yıpranma payıdır ve yaklaşık olarak makinenin satış fiyatına tekabül eder.
Dijital Baskı Makinesi alırken maliyet açısından gözardı edilen en önemli nokta; sadece sayfa başı maliyeti hesap edip gerçek maliyeti gözden kaçırmak. Almayı düşündüğünüz makine hangi seviyede olursa olsun yaklaşık olarak sayfa başı maliyetin üzerine aynı tutarlarda makine bedeli konulması gerekir. Çünkü dijital baskı makineleri ömürlü makinelerdir. Aylık yaklaşık olarak yapabileceğiniz baskı sayısını hesap edin ve bu maliyeti makine bedeline bölün. Örnek olarak makineyi 50.000 TL'ye aldınız ve aylık 10.000 baskı yapıyorsunuz. Makinenin baskı ömrünü en iyi ihtimalle 1.000.000 diye hesap edersek yaklaşık olarak 48 ayda 480.000 baskı yapmış olursunuz. Bu da demek oluyor ki sayfa başı maliyetin üzerine 0.104 krş koymanız gerekiyor. Tabi ki makine ne kadar verimli ve işler de o nisbette yoğun ise baskı maliyetiniz o kadar düşecektir. Aksi durumda ise baskı maliyetiniz hesap ettiğinizden daha yüksek çıkacaktır.
Satıcıların makineyi satmaya çalışırken kullandığı bu kavram '' bedava baskı'' demektir. Satıcı der ki;''bu makinenin fiyatı 10.000 $ ama bunun yanında sana 10.000 baskı da hediye veriyorum bunu ister 1 ayda bitir ister 3 ayda. Daha sonra normal sayfa başı ücrete dönecektir makine. Zaten sen 10.000 baskıyı sayfasını 1 $'dan satsan makine bedeli çıkıyor ve makine bedavaya geliyor.'' Alıcıya sunulan bu teklif aslında pazarlamacının satışı cazip kılma yöntemidir. Zaten makine bedeli üzerine 10.000 baskı bedelini koyarak fiyat vermiştir ve 10.000 baskıyı peşinen satmıştır. Bunda bir aldatmaca söz konusu değildir sadece pazarlama taktiğidir.
Dijital baskı sektörü hala gelişme sürecinde olduğu için yeni teknolojilerin (gelişim sürecine göre) sürekli olarak makine özellikleri ve modelleri değişir. Bazı firmalar yeni teknolojileri kullanmak ve denemek için bazı modeller üretir. Bu ilk modeller bazen sorunlu olabilir ve ondan sonra aynı özellikte farklı bir model çıkar. Eğer çok cömert veya teknoloji meraklısı değilseniz ilk modelin yaklaşık 1 yıl kullanılmasını bekleyin. Bu sürede muhtemelen hem makine fiyatı yerini bulur hem de makinenin kullanım durumu.Tabi ki bu durum, dijital baskı yarışında sizi geride bırakacaksa karar size aittir.
Makineyi aldıktan sonra ne de olsa bu makinenin servisi var deyip her arıza ve sorunda teknik servise güvenmeyin. Tabi ki bilmediğiniz bu makineler hakkında teknik servis olmadan herhangi bir arızaya müdahale etmeniz mümkün değil. Zamanla makineye alıştıkça ve sorunlarını gözlemledikçe teknik servis desteğiyle makinenin zor olmayan sorunlarına müdahale etmeyi öğrenin ve müdahale edin. Çünkü her arızada teknik servisin gelmesini beklemek sizin için zaman ve nakit kaybıdır.Her ne kadar teknik servis müdahalesi hızlı olan bir firmayla çalışsanız da müdahale açısından sizin kadar hızlı olamaz. Makinenin bazı temel özelliklerine aşina olduktan sonra bu size artık zor olmayacaktır ve teknik servis açısından da olumlu karşılanacaktır.
Makinenin sarf malzemesini ve sık sık arıza veren parçalarını stokunda bulunduran firmalar sizi yarı yolda bırakmaz. Siz aylık olarak 1000 baskı yapıyorsanız ve bir anda acil olarak 3000 baskılık bir iş geldiyse ve siz bu işi kaçırdıysanız firmanıza bir rahmet okumanız gerekir. Dijital baskı zaten düşük tiraj ve acil olan baskılar için gereklidir. Bunu sağlayamıyorsanız siz bu yarışta yoksunuz demektir.
Sürekli gelişen dijital baskı sektörü hala maliyetleri düşürmek ve az sorunlu makineler üretmek için arayış içerisindedir. Bundan dolayı satın aldığınız dijital makineyi daha sonra tekrar bu fiyatlara satarım diye hiç düşünmeyin. Ofset makinelerde alıştığımız; yıllar boyu kullanıp daha sonra ihtiyaç halinde yaklaşık aldığımız fiyatlara satabilme ihtimali maalesef dijital için geçerli değil. Çünkü sürekli yeni ve gelişmiş modeller çıkması bir önceki makinenin papucunu dama atıyor. Bunun sebebini örnekle anlatacak olursak; dijital baskıda kullanılan bir drum ömrü yaklaşık 30.000 baskı ise ve yeni çıkan modelde bir drum ömrü 1.000.000 ise eski teknolojiyi kullanmak firma açısından zarardır ve eski modelin üretimi durur. Yine bir modelin baskı kalitesi 600x1200 ise ve yeni modelin baskı kalitesi 2400x2400 ise firma belli bir süre sonra artık eski modelin parça ve sarf malzemesini üretmeyecektir. Ayrıca dijital baskı sektöründe kullandığınız makinelerin sarf malzemesi ve teknik desteği için sadece o firmaya bağımlı olduğunuz için fazla manevra alanınız kalmaz. Ofset baskı makinelerinde olduğu gibi boyayı,kalıbı,merdaneyi farklı yerlerden temin etme gibi bir lüksünüz yok. Bunun için aldığınız dijital makineyi azami 5 yıl içerisinde en verimli şekilde kullanarak para kazanmanın yollarına bakın. Daha sonra makineyi satarım diye düşünmeyin bu süreçte ne kazanırsanız size kalan o'dur.
GİRİŞ SEVİYESİ MAKİNELERDE OLMASI GEREKEN ORTAK ÖZELLİKLER
Baskı Çözünürlüğü :1200x1200 dpi
Baskı Hızı: dk/25 sayfa A4 Renkli ve SB
Baskı Ebatı: A4 -A3 -SRA3 (32x45 cm)
Kağıt: 80 gr ve 280 gr arası. 1.hamur, Kuşe , Etiket ve Dokulu kağıtlar
Aylık Baskı Kapasitesi: 5000 - 30000
Görüntü İşleme Birimi : Dahili
ORTA SEVİYE MAKİNELERDE OLMASI GEREKEN ORTAK ÖZELLİKLER
Baskı Çözünürlüğü :1200x2400 dpi
Baskı Hızı: dk/50 sayfa A4 Renkli ve SB
Baskı Ebatı: A4 -A3 -SRA3 (32x45 cm) + 33X49
Kağıt: 70 gr ve 300 gr arası. 1.hamur, Kuşe , Etiket ve Dokulu kağıtlar
Aylık Baskı Kapasitesi:40.000 - 150.000
Görüntü İşleme Birimi:Dahili veya Harici
ORTA SEVİYE ÜRETİM MAKİNELERİNDE OLMASI GEREKEN ORTAK ÖZELLİKLER
Baskı Çözünürlüğü :1200x2400 dpi 150 - 175 - 200 LPİ
Baskı Hızı : dk/70 sayfa A4 Renkli ve SB , Yüksek gramajda sabit hız
Baskı Ebatı : A4 -A3 -SRA3 (32x45 cm) + 33X49
Kağıt : 60 gr ve 350 gr arası. 1.hamur, Kuşe , Etiket ve Dokulu kağıtlar
Aylık Baskı Kapasitesi : 150.000 - 300.000
Görüntü İşleme Birimi : Harici
YÜKSEK SEVİYE ÜRETİM MAKİNELERİNDE OLMASI GEREKEN ORTAK ÖZELLİKLER
Baskı Çözünürlüğü : 2400x2400 dpi 150 - 175 - 200 - 250 - 300 LPİ
Baskı Hızı : dk/100 sayfa A4 Renkli ve SB , Yüksek gramajda sabit hız
Baskı Ebatı : A4 -A3 -SRA3 (32x45 cm) + 33X49 + 36X52 + 36X660
Kağıt : 55 gr ve 350 gr arası. 1.hamur, Kuşe , Etiket ve Dokulu kağıtlar
Aylık Baskı Kapasitesi : 250.000 - 2.000.000
Görüntü İşleme Birimi : Harici
Bu firma Dijital Tabaka Baskı alanında en başta zikredilmeyi hak ediyor.Çünkü hem fotokopinin mucidi hem bu sektörün öncüsü hem de en çok makine çeşidiyle alanında halen ilk sırada diyebiliriz. Bazı firmaların sadece giriş seviyesi makineleri bazılarının ise sadece üretim seviyesinde makineleri olmasına rağmen Xerox, giriş seviyesinden yüksek seviyeli üretime kadar makine parkuru en geniş olan firmadır .
HP INDIGO
Hp firmasının Indigo'yu satın almasından sonra genişlettiği dijital baskı birimi teknolojisiyle alanında tek. Toner yerine ofset baskıda kullanılan boyaya en yakın boyayı kullanan ve baskı kalitesi ofsete en yakın olan makineleriyle bu alanda eşsizdir. Özellikle yeni çıkardığı İndigo 10000 baskı makinesiyle, dijital baskı sektörünün ilk 50x70 tabaka baskı segmentinin belirleyicisi olmuştur.
HP Indigo 5600 ----------------------------------------------
HP Indigo 3550--------------------------------------------------------------------
HP Indigo 5500-----------------------------------------
HP Indigo 7500-----------------------------------------------------------------
HP Indigo 7600---------------------------------------
HP Indigo 1000--------------------------------------------
KONICA MINOLTA
Dijital baskı alanında geliştirdiği makinelerin yüksek üretimlerde dahi minimum hatayla çalışması ve geliştirdiği simitri toner teknolojisiyle yüksek kaliteli baskılar üretebilmesi bu firmayı ayrıcalıklı ve kısa zamanda çok tercih edilen bir firma haline getirmiştir.Ürettiği tonerin yapısı sayesinde birçok makinede oluşan fırın sorunları yok denecek kadar azdır. Bu özellik makinenin verimli çalışmasını sağlıyor.
Bizhub Pro C754 ------------------------------------------------
Bizhub Pro C6000 L----------------------
Bizhub Pro C6000-C7000-----------------------------------------
Bizhub Pro C70hc----------------------
Bizhub Pres C8000-----------------------------------------------
CANON
Dijital baskı sektöründe ürün yelpazesi geniş olmasa da ürettiği modellerin yüksek baskı kalitesi ve üretkenlik özellikleri tercih edilmesinin en önemli sebepleridir. Özellikle kağıtları ofset gibi hava yoluyla alması ve kağıdın ısıdan kaynaklanan değişimlerini izleyerek arkalı önlü baskılarda bunu baz alarak baskı yapması Canon'un baskı makinelerini farklı kılmaktadır. Ayrıca orta seviyeli makinesi İmage Pres C1+ 4 renk + lak basmasıyla bu segmentte tekdir.
İmage PRESS C7010 VPS-------------------------
İmage PRESS C7010 -------------------------------------------------
İmage PRESS C6010 ------------------
Canon İmage Runner Advence C9280 Pro--------------------------------
İmage PRES C1+ -----------------------
KODAK
Giriş ve orta seviye makinelerde yok diyebileceğimiz KODAK yüksek üretim seviyelerinde eşsiz makine parkuruna sahiptir. İsviçre bıçağı gibi, bir üretim makinesinde olması gereken neredeyse tüm özelliklerle donatılmış makineleri ikinci bir makine ihtiyacı hissetmeden nice yıllar kullanabileceğiniz tarzda imal edilmiştir. 36x52 veya 36x66 ebatı + 5 renk ünitesi+lak basabilme+yaldız basabilme+kabartma lak bu makineleri ayrıcalıklı kılan en önemli özelliklerdir.
KODAK NEXPRESS SX 3300------------------------------------------------
Kodak NEXPRESS 2500----------------------_200X150.jpg)
Kodak NEXPRESS S3000----------------------------------------
Kodak NEXPRESS M700 --------------

Ricoh Pro C900-------------------------------
Ricoh Pro C751 EX -------------------------------------------
Ricoh Pro C700 EX ------------------------
Ricoh Pro C5100s --------------------------------------
DEVELOP
Konica Minolta ile aynı makineleri sunmasına rağmen sektörde önemli yer edinmesi yukarıda geçen makine özelliklerinden dolayı olsa gerek. Bir modelin farklı firmalar tarafından piyasaya sunuluyor olması o makinenin kalitesine olan güvenin eseridir.
İneo 754e ------------------------------------------------
İneo 600----------------------
İneo 6000-7000-----------------------------------------
İneo 8000-------------------------
HEIDELBERG
Ofset alanında bir numara olan Heidelberg'in dijital baskı sektörüne Ricoh'un ürettiği makinelerle katılması, (heidelberge duyulan güven sebebiyle) bu makinelere ilginin artması ve Ricoh'un kalitesinin tescillenmesi için yeterli bir sebeptir.
Heidelberg Linoprint C751 ------------------
Heidelberg Linoprint C901----------------------------------
DİJİTAL MAKİNE (gerçek) BASKI MALİYETİ
Free Kavramı Nedir?
YENİ ÇIKAN MODELİ (İLK SİZ) ALMAYIN
TEKNİK SERVİS (GİBİ) OLMAYA GAYRET GÖSTERİN
Makineyi aldıktan sonra ne de olsa bu makinenin servisi var deyip her arıza ve sorunda teknik servise güvenmeyin. Tabi ki bilmediğiniz bu makineler hakkında teknik servis olmadan herhangi bir arızaya müdahale etmeniz mümkün değil. Zamanla makineye alıştıkça ve sorunlarını gözlemledikçe teknik servis desteğiyle makinenin zor olmayan sorunlarına müdahale etmeyi öğrenin ve müdahale edin. Çünkü her arızada teknik servisin gelmesini beklemek sizin için zaman ve nakit kaybıdır.Her ne kadar teknik servis müdahalesi hızlı olan bir firmayla çalışsanız da müdahale açısından sizin kadar hızlı olamaz. Makinenin bazı temel özelliklerine aşina olduktan sonra bu size artık zor olmayacaktır ve teknik servis açısından da olumlu karşılanacaktır.STOKLU ÇALIŞAN FİRMALARI TERCİH EDİN
SÜREKLİ GELİŞEN TEKNOLOJİNİN DEZAVANTAJI
Sürekli gelişen dijital baskı sektörü hala maliyetleri düşürmek ve az sorunlu makineler üretmek için arayış içerisindedir. Bundan dolayı satın aldığınız dijital makineyi daha sonra tekrar bu fiyatlara satarım diye hiç düşünmeyin. Ofset makinelerde alıştığımız; yıllar boyu kullanıp daha sonra ihtiyaç halinde yaklaşık aldığımız fiyatlara satabilme ihtimali maalesef dijital için geçerli değil. Çünkü sürekli yeni ve gelişmiş modeller çıkması bir önceki makinenin papucunu dama atıyor. Bunun sebebini örnekle anlatacak olursak; dijital baskıda kullanılan bir drum ömrü yaklaşık 30.000 baskı ise ve yeni çıkan modelde bir drum ömrü 1.000.000 ise eski teknolojiyi kullanmak firma açısından zarardır ve eski modelin üretimi durur. Yine bir modelin baskı kalitesi 600x1200 ise ve yeni modelin baskı kalitesi 2400x2400 ise firma belli bir süre sonra artık eski modelin parça ve sarf malzemesini üretmeyecektir. Ayrıca dijital baskı sektöründe kullandığınız makinelerin sarf malzemesi ve teknik desteği için sadece o firmaya bağımlı olduğunuz için fazla manevra alanınız kalmaz. Ofset baskı makinelerinde olduğu gibi boyayı,kalıbı,merdaneyi farklı yerlerden temin etme gibi bir lüksünüz yok. Bunun için aldığınız dijital makineyi azami 5 yıl içerisinde en verimli şekilde kullanarak para kazanmanın yollarına bakın. Daha sonra makineyi satarım diye düşünmeyin bu süreçte ne kazanırsanız size kalan o'dur. GİRİŞ SEVİYESİ MAKİNELERDE OLMASI GEREKEN ORTAK ÖZELLİKLER
Baskı Çözünürlüğü :1200x1200 dpi
Baskı Hızı: dk/25 sayfa A4 Renkli ve SB
Baskı Ebatı: A4 -A3 -SRA3 (32x45 cm)
Kağıt: 80 gr ve 280 gr arası. 1.hamur, Kuşe , Etiket ve Dokulu kağıtlar
Aylık Baskı Kapasitesi: 5000 - 30000
Görüntü İşleme Birimi : Dahili
ORTA SEVİYE MAKİNELERDE OLMASI GEREKEN ORTAK ÖZELLİKLER
Baskı Çözünürlüğü :1200x2400 dpi
Baskı Hızı: dk/50 sayfa A4 Renkli ve SB
Baskı Ebatı: A4 -A3 -SRA3 (32x45 cm) + 33X49
Kağıt: 70 gr ve 300 gr arası. 1.hamur, Kuşe , Etiket ve Dokulu kağıtlar
Aylık Baskı Kapasitesi:40.000 - 150.000
Görüntü İşleme Birimi:Dahili veya Harici
ORTA SEVİYE ÜRETİM MAKİNELERİNDE OLMASI GEREKEN ORTAK ÖZELLİKLER
Baskı Çözünürlüğü :1200x2400 dpi 150 - 175 - 200 LPİ
Baskı Hızı : dk/70 sayfa A4 Renkli ve SB , Yüksek gramajda sabit hız
Baskı Ebatı : A4 -A3 -SRA3 (32x45 cm) + 33X49
Kağıt : 60 gr ve 350 gr arası. 1.hamur, Kuşe , Etiket ve Dokulu kağıtlar
Aylık Baskı Kapasitesi : 150.000 - 300.000
Görüntü İşleme Birimi : Harici
YÜKSEK SEVİYE ÜRETİM MAKİNELERİNDE OLMASI GEREKEN ORTAK ÖZELLİKLER
Baskı Çözünürlüğü : 2400x2400 dpi 150 - 175 - 200 - 250 - 300 LPİ
Baskı Hızı : dk/100 sayfa A4 Renkli ve SB , Yüksek gramajda sabit hız
Baskı Ebatı : A4 -A3 -SRA3 (32x45 cm) + 33X49 + 36X52 + 36X660
Kağıt : 55 gr ve 350 gr arası. 1.hamur, Kuşe , Etiket ve Dokulu kağıtlar
Aylık Baskı Kapasitesi : 250.000 - 2.000.000
Görüntü İşleme Birimi : Harici
TÜRKİYE PİYASASINDA FAALİYET GÖSTEREN ULUSLARARASI FİRMALAR
XEROXBu firma Dijital Tabaka Baskı alanında en başta zikredilmeyi hak ediyor.Çünkü hem fotokopinin mucidi hem bu sektörün öncüsü hem de en çok makine çeşidiyle alanında halen ilk sırada diyebiliriz. Bazı firmaların sadece giriş seviyesi makineleri bazılarının ise sadece üretim seviyesinde makineleri olmasına rağmen Xerox, giriş seviyesinden yüksek seviyeli üretime kadar makine parkuru en geniş olan firmadır .
xerox 700 ------------------------------------------------------

xerox 770--------------------------

xerox colour560/570 ----------------------------------------- 

xerox J75 ---------------------------

xerox c75 ------------------------------------------------------------

xerox 8000 -----------------------------

xerox 800/1000 ---------------------------------------------------

xerox igen 4 ---------------------------

xerox colour 8250----------------------------------------------

xerox igen 150------------------------

HP INDIGO
Hp firmasının Indigo'yu satın almasından sonra genişlettiği dijital baskı birimi teknolojisiyle alanında tek. Toner yerine ofset baskıda kullanılan boyaya en yakın boyayı kullanan ve baskı kalitesi ofsete en yakın olan makineleriyle bu alanda eşsizdir. Özellikle yeni çıkardığı İndigo 10000 baskı makinesiyle, dijital baskı sektörünün ilk 50x70 tabaka baskı segmentinin belirleyicisi olmuştur.
HP Indigo 5600 ----------------------------------------------

HP Indigo 3550--------------------------------------------------------------------

HP Indigo 5500-----------------------------------------

HP Indigo 7500-----------------------------------------------------------------

HP Indigo 7600---------------------------------------

HP Indigo 1000--------------------------------------------

KONICA MINOLTA
Dijital baskı alanında geliştirdiği makinelerin yüksek üretimlerde dahi minimum hatayla çalışması ve geliştirdiği simitri toner teknolojisiyle yüksek kaliteli baskılar üretebilmesi bu firmayı ayrıcalıklı ve kısa zamanda çok tercih edilen bir firma haline getirmiştir.Ürettiği tonerin yapısı sayesinde birçok makinede oluşan fırın sorunları yok denecek kadar azdır. Bu özellik makinenin verimli çalışmasını sağlıyor.
Bizhub Pro C754 ------------------------------------------------

Bizhub Pro C6000 L----------------------

Bizhub Pro C6000-C7000-----------------------------------------

Bizhub Pro C70hc----------------------

Bizhub Pres C8000-----------------------------------------------

CANON
Dijital baskı sektöründe ürün yelpazesi geniş olmasa da ürettiği modellerin yüksek baskı kalitesi ve üretkenlik özellikleri tercih edilmesinin en önemli sebepleridir. Özellikle kağıtları ofset gibi hava yoluyla alması ve kağıdın ısıdan kaynaklanan değişimlerini izleyerek arkalı önlü baskılarda bunu baz alarak baskı yapması Canon'un baskı makinelerini farklı kılmaktadır. Ayrıca orta seviyeli makinesi İmage Pres C1+ 4 renk + lak basmasıyla bu segmentte tekdir.
İmage PRESS C7010 VPS-------------------------

İmage PRESS C7010 -------------------------------------------------

İmage PRESS C6010 ------------------

Canon İmage Runner Advence C9280 Pro--------------------------------

İmage PRES C1+ -----------------------

KODAK
Giriş ve orta seviye makinelerde yok diyebileceğimiz KODAK yüksek üretim seviyelerinde eşsiz makine parkuruna sahiptir. İsviçre bıçağı gibi, bir üretim makinesinde olması gereken neredeyse tüm özelliklerle donatılmış makineleri ikinci bir makine ihtiyacı hissetmeden nice yıllar kullanabileceğiniz tarzda imal edilmiştir. 36x52 veya 36x66 ebatı + 5 renk ünitesi+lak basabilme+yaldız basabilme+kabartma lak bu makineleri ayrıcalıklı kılan en önemli özelliklerdir.
KODAK NEXPRESS SX 3300------------------------------------------------

Kodak NEXPRESS 2500----------------------
_200X150.jpg)
Kodak NEXPRESS S3000----------------------------------------

Kodak NEXPRESS M700 --------------

RICOH
Ricoh Pro C901s ------------------------------------------------
Dijital baskı sektörüne yeni girmiş olmasına rağmen yeni ürettiği yüksek kaliteli düşük maliyetli baskı makineleri sayesinde hızlı giriş yapmıştır.Aynı segmentte olan diğer makinelere nisbeten daha uygun fiyatlı olması ve ürettiği yeni simitri toneri sayesinde kaliteli profesyonel ve ofsete yakın baskılar vermesi bu makineleri tercih edilir kılmıştır. 350 gr dahil dublex basması ve 33x63 cm baskı özellikleriyle farklı olmayı başarmıştır.

Ricoh Pro C900-------------------------------

Ricoh Pro C751 EX -------------------------------------------

Ricoh Pro C700 EX ------------------------

Ricoh Pro C5100s --------------------------------------

DEVELOP
Konica Minolta ile aynı makineleri sunmasına rağmen sektörde önemli yer edinmesi yukarıda geçen makine özelliklerinden dolayı olsa gerek. Bir modelin farklı firmalar tarafından piyasaya sunuluyor olması o makinenin kalitesine olan güvenin eseridir.
İneo 754e ------------------------------------------------

İneo 600----------------------

İneo 6000-7000-----------------------------------------

İneo 8000-------------------------

HEIDELBERG
Ofset alanında bir numara olan Heidelberg'in dijital baskı sektörüne Ricoh'un ürettiği makinelerle katılması, (heidelberge duyulan güven sebebiyle) bu makinelere ilginin artması ve Ricoh'un kalitesinin tescillenmesi için yeterli bir sebeptir.
Heidelberg Linoprint C751 ------------------

Heidelberg Linoprint C901----------------------------------

MGI
Türkiyede Bilgitaş tarafından satışa sunulan baskı makineleri ofset baskı makinelerinde olduğu gibi kağıdı hava yoluyla alıp baskıdan sonra istifleyiciye yükler.Üretim makinesi gibi çalışan baskı makineleri 350 gr'a kadar baskı imkanına sahip.Ayrıca Konica Minolta baskı makinelerinde olduğu gibi banner baskı imkanı da mevcut.
MGI Meteor 8700XL-------------------
